Ιστορικά άρθρα

Λάθη που θα μείνουν στην ιστορία
Η ευρωπαϊκή ένωση, στην δίνη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον νότο, παίρνει βιαστικές και απερίσκεπτες αποφάσεις, προτείνοντας λύσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική διάλυση της ευρωζώνης.
Πρόσφατο παράδειγμα, η Κύπρος και το κούρεμα των καταθέσεων. Εάν επιχειρήσουν τελικά το κούρεμα, όλοι οι καταθέτες στην Κύπρο, θα πάρουν τα χρήματά τους αμέσως. Αποτέλεσμα, η κατάρρευση της οικονομίας του νησιού και η ουσιαστική πτώχευση της Κύπρου.
Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής ένωσης ουσιαστικά θα πάει στο μηδέν.
Το πάζλ που θα προκύψει, είναι δεδομένο, οι καταθέσεις θα φύγουν άμεσα από την λαβωμένη και ασταθή από την κρίση Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία κ.λπ. Σειρά θα πάρουν άμεσα Η Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Αν λοιπόν οι καταθέτες πάρουν τα χρήματά τους, οι οικονομίες των χωρών (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), θα ισοπεδωθούν άμεσα. Σειρά για αναλήψεις καταθέσεων θα πάρουν οι μεγαλύτερες και ανθεκτικότερες (?)  οικονομικά χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία.
Τι θα μείνει λοιπόν από την Ευρωπαϊκή ένωση ?

Λύσεις υπάρχουν, χρειάζεται μόνο η πολιτική βούληση για να εφαρμοσθούν. Με την Μέρκελ στο τιμόνι της Ευρώπης και την κοντόφθαλμη πολιτική της και το Δ.Ν.Τ. συνέταιρο, αυτό είναι δεν γίνεται. Πρέπει οι λαοί της Ευρώπης να αποφασίσουν άμεσα για την τύχη τους και να τους στείλουν στα σπίτια τους. Η Ευρώπη έχει την δύναμη να ξεπεράσει την κρίση και να προχωρήσει δυναμικά.

Αν κόψει χρήμα η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα,
πρώτον θα δώσει ανάσα στις οικονομίες που υποφέρουν,δεύτερον θα υποτιμηθεί το νόμισμα καιτρίτον οι εξαγωγές των Ευρωπαϊκών προϊόντων θα εκτοξευθούν.


Υ.Γ. Δεν είμαι οικονομολόγος, ένας απλός μικροκαταθέτης είμαι.

===============================================


Eυχαριστούμε για την κληρονομιά

 το μήνυμα των Ισπανών προς την Ελλάδα


Ελλάδα

Για πρώτη φορά ένας πρώην υπουργός βόρειας Ελλάδας των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο κ. Νίκος Μάρτης αποκαλύπτει με έγγραφη αναφορά του στον Κώστα Χαρδαβέλλα το σκοτεινό και ελεεινό πολιτικό παρασκήνιο στη χώρα μας γύρω από τον πλούσιο ορυκτό πλούτο που διαθέτουμε. Η πρώτη φράση του εγγράφου του κ. Μάρτη δίνει ακριβώς την εικόνα και τη σημασία που είχε για τη χώρα μας το θέμα αυτό:
«Το 1981, έτος αφετηρία της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα ως 10ο μέλος ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γκάστον Τορν δήλωνε ότι : «Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα 1) την Εμπορική Ναυτιλία, 2) τον Ορυκτό της πλούτο και 3) το επιχειρηματικό δαιμόνιο των ελλήνων».
Αυτά λέει στην πρώτη κιόλας φράση ο κ. Μάρτης και μετά προχωράει στις αποκαλύψεις: «Εάν θεμελιωνόταν το βιομηχανικό συγκρότημα της Αμφιπόλεως (του Στρυμώνα), όπως αναγγέλθηκε ως οριστική απόφαση και ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 1982 από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γερ. Αρσένη και την 4η Μαρτίου 1983 από τον Διοικητή της ΕΤΒΑ Κουμπή, θα είχαμε από τη δημιουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος, πλην άλλων προϊόντων, 3 τόνους χρυσού ετησίως και 150 τόνους αργυρού ετησίως.
Σήμερα θα είχαμε τουλάχιστον 60 τόνους χρυσού, 300 τόνους αργυρού και πολλούς τόνους των άλλων προϊόντων.
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική. Η Μονάδα που ανέφερα θα αντλούσε κοιτάσματα από τη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Θράκη. Το ΙΓΜΕ ανακάλυψε μεικτά θειούχα στο Παγγαίο, στο Κιλκίς και στη Λακωνία. Συνεπώς θα ήταν δυνατή η ανέγερση και δεύτερου συγκροτήματος εκτός από αυτό του Στρυμώνα. Αν συνεπώς στα μεταλλεύματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν στη χώρα και, κατά πληροφορίες, δεν υπάρχουν όλα σε άλλες χώρες της ΕΟΚ, όπως βωξίτες, λευκόλιθοι, νικέλιο, χρώμιο, προστεθούν το ουράνιο και τα μεικτά θειούχα, η Ελλάδα μόνο με τον ορυκτό πλούτο θα είναι στην πρωτοπορία των της Ευρώπης. Οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο δεν θα ήταν οδυνηρές και το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδος δεν θα απασχολούσε έντονα τρίτους, αλλά και Έλληνες.
Το 1981 επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη 75 Γάλλοι δημοσιογράφοι επαρχιακών Γαλλικών εφημερίδων. Τους κατατόπισα πάνω στο χάρτη του υπουργείου Βορείου Ελλάδας για την Πολιτιστική Ιστορία της Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ορυκτό πλούτο τόσο της Βορείου Ελλάδος, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα επισημάνθηκε σε ελληνική εφημερίδα, πως οι Γαλλικές εφημερίδες είχαν γράψει ότι: ΅Η Ελλάδα θα γίνει Μεταλλουργία της Ευρώπης!»
Σε άρθρο των FINANCIAL TIMES του 1978 (Βιομηχανική Επιθεώρηση, Απρίλιος 1978, σελ. 257) αναφέρεται: «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος Ορυκτός της πλούτος θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά με μία μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα».
Είναι γεγονός ότι – με εξαίρεση τα Πετρέλαια της Μεγάλης Βρετανίας και του γαιάνθρακα – η χώρα μας είναι η πλουσιότερη χώρα της ΕΟΚ σε μεταλλεύματα οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα. Ορισμένα δε από αυτά είναι και στρατηγικής σημασίας (ουράνιο, νικέλιο, Βωξίτης, χρώμιο)».
Αυτά γράφει ο πρώην υπουργός κ. Ν. Μάρτης στον Κώστα Χαρδαβέλλα. Και από Μεταλλουργία της Ευρώπης η Ελλάδα κατάντησε ο ζητιάνος της Ευρώπης.
Δημοσίευση σχολίου
Link Exchange With Senate of Hellenes